Natuurlijk zelf gemaakt

We worden ons steeds bewuster van wat we op onze huid smeren en in ons huis gebruiken. Steeds meer mensen zoeken natuurlijke vervangers voor bijvoorbeeld cosmetica en schoonmaakmiddelen. Je kunt nu stoppen met zoeken, want met de boeken in de BoekenTop5 van deze maand maak je al deze producten zelf van natuurlijke ingrediënten. Zo weet je precies wat erin gaat en het is ook nog eens heel leuk om te doen!

Zeep - Marta Tarallo

Marta Tarallo ken je misschien wel van het Instagram-account (en website) @bottegazerowaste. Haar kennis van en ervaring met het maken van zeep, shampoo en andere huid- en haarverzorging deelt ze met je in het boek Zeep. Het staat vol recepten, maar er staat ook veel uitleg in over de processen en ingrediënten. Bij de recepten vind je ook afbeeldingen die je stap voor stap door het proces begeleiden. Klein nadeel van dit boek: de ingrediënten zijn soms wat ingewikkeld en je hebt een weegschaal nodig die tot twee cijfers achter de komma precies meet.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen om zelf te maken - Séverine Jérigné

Dit kleine boekje bevat recepten voor alle producten die je in huis gebruikt. Van wasmiddel tot afwasmiddel en van gootsteenontstopper tot toiletreiniger, je kunt werkelijk alles zelf maken. De recepten zijn doodsimpel; vaak is het een kwestie van het mengen van drie of vier ingrediënten. Het boekje begint met een uitleg over de ingrediënten en benodigde materialen en het geeft ook nog een aantal handige huishoudtips. Wil je meer tips en recepten? Kijk dan eens op het Instagram-account @galipolifabrique of op de website www.galipoli.fr (beide in het Frans).

Homemade huisparfum - Lesley Bramwell

Met geuren kun je je huis extra sfeer geven. Laat je niet misleiden door het woord ‘huisparfum’, want je gaat geen echt parfum maken met dit boek. Er staan recepten in voor geurkaarsen, wierook, verdampers, bruisblokjes en nog veel meer. Het boek begint met een lesje aromatherapie en de geurkenmerken van essentiële oliën, kruiden, specerijen, bloemen en planten. Zo weet je precies welke geuren je kunt gebruiken om de sfeer te creëren waarnaar je op zoek bent.

Groene geuren - Fern Green

Je eigen parfum maken is een eitje met dit boek. Je begint met een uitgebreide inleiding over geuren, het combineren van geuren en het maken van parfum. Vervolgens ga je aan de slag met het maken van bodysprays, parfum, badzout en geuren voor in huis. Bij veel van de recepten staan opties om te variëren met de geuren. Als je wat meer ervaring hebt, kun je met de recepten ook zelf je eigen geuren te creëren.

Zeepboek - de keuken van Werfzeep - Evelien van Zonneveld

Je bent misschien wel bekend met de natuurlijke zepen van Werfzeep. De oprichter van Werfzeep, Evelien van Zonneveld, deelt in dit boek al haar geheimen met je. Ze leert je niet alleen zeep maken, maar ook het maken van je eigen geuren op basis van planten uit je eigen tuin. Elke plant krijgt vervolgens zijn eigen hoofstukje, waarin je uitgebreide informatie over de plant, een recept voor zeep en een ander recept vindt, variërend van bloemenchampagne tot pasta met lavendel.

JuliBoekenTop5

JuniBoekenTop5

MeiBoekenTop5

AprilBoekenTop5

MaartBoekenTop5

FebruariBoekenTop5